Spennende og utfordrende restaureringsarbeid
16.12.10

Den siste tida har jeg hatt tre intereressante oppdrag. En gepard, to rever og et gevir som manglet en tagg.

Utfordingen med geparden og revene var at skinna ikke var beredet (garvet) for utstopping.

Geparden var tørrgarvet i Afrika. Tørrgarving gir myke skinn og brukes til ruggmontasjer som denne. Til utstopping må vi bruke våtgarving som gjør til at skinnet blir knallhardt når det tørker. En annen utfordring er at et dyr som skal lages som rugg gjerne blir flådd annerledes slik at nesebor, øyeringer, øre og lepper blir mangelfulle.

Jegeren angret på at han ikke fikk stoppet ut hodet og spurte meg om jeg kunne gjennskape det.
En annen utfordring er at hårene kan begynne å falle av når en bløtlegger slike skinn.

Jeg begynte med å bløtlegge litt forsiktig og såg etterhvert at skinnet tålte det fint. Når en bløtlegger et tørrgarvet skinn så blir ikke skinnet så elestisk som det blir ved våtgarving.

Ørene var flådd så knapt at jeg valgte å ikke lage dem, men la de flate etter hodet.


.


Kunstig tagg.

Denne hjorten manglet ene taggen. Det var tydelig at den hadde vært der for ikke så lenge siden. Jeg lager bare nye tagger på dyr som har mistet en. Jeg gjennskaper bare det som er blitt borte.

Dette geviret ble beømt til sølv. Det er også viktig å tenke på; en skal ikke "pynte" på geviret før en bedømming. Det ville i såfall ha gitt trekk. Så dette geviret ble bedømt først. Poengsummen var så nært opp under gull at hadde hjorten ikke mistet denne taggen så hadde han kanskje vært en gullbukk.

To rever.

Disse to revene er ikke garvet. Etter ønske fra kunden er de kun skrapet og tørket. Han skal oppbevare dem i frys. Det å stoppe ut et skinn som ikke er beredet i det hele var en ny er faring. Men det gikk nå ganske bra.Også her valgte jeg å ikke lage ørene. Siden skinna ikke er våtgarvet så er de fortsatt myke selv etter at de er stoppet ut og tørket så ørene ville ha vært svært utsatt og ville lett ha sprukket.

Veldig kjekt å kunne få jobbe med så mye ulikt.