Kystdagen til 4H.

På søndag fikk utstillingen og jeg være med turlaget på Kystdagen til 4H på Kystmuseet. Barnas turlag arrangerte Kom Deg Ut dagen. Det vart en flott opplevelse med mange besøkende. Barnas turlag hadde mange aktiviteter og hadde også innvitert Florafauna til å vise og fortelle om livet i fjæra og i havet.

Jeg satte sammen en samling av preparerte gjenstander av dyr, dyr på sprit, frosne dypvannsfisk/ krabber og akvarium med småfisk og smådyr fra fjæra.

.

Det aller meste var kjente og kjære arter av dyr og fisk. Men jeg hadde også med mer skjeldne arter som to dypvannskrabber og fire sjeldne dypvannsfisker ( skolest, engelsk svartfisk, brasme som ikke er det samme som brosme, beryx).

Det aller meste kunne barna få ta og kjenne på. Men noen av dyrene er så skjøre at de ikke ville tåle å bli tatt på. De låg i egen utstillingskasse. Der var det medusahode, perler fra O-skjell og flere små krabber.

Jeg tok også med tørka objekter fra endel pattedyr og fugl. Mest populært var ørnefoten, kranier av rev og mår, hjortekjeve og hvalknokler. Men siden det var livet i havet som skulle være i sentrum så tok jeg bare med en liten kasse.

Endel smådyr kunne en studere nærmer i glassene med sprit. Blekksprut, solstjerne, nakensnegle, dødmanshånd og mye annet.

Akvariet var et lite, men populært innslag. 60L med ca 20 ulike arter av fisk, krepsyr og pigghuder som tangkvabbe, torsk, sei og eremittkreps. Det meste hentet fra 1000L akvariet i Soldalen. Ungene lette i fjæra og putta oppi reker, svartkutlinger og små gyltefisk. Krabbene som de fisket var så store at de fikk et opphold i ei bøtte.

Det å fiske krabbe med klesklyper er alltid like kjekt.

Turlaget hadde satt trollegarn dagen før. Garnet ble hentet med cano og levert opp på kaia til oss. Der var det torsk, lyr, makrell og ei lita berggylte. 


 Innvoller av torsk

Torsken ble sløyd og vi kunne studere innvoller og se hva han hadde spist.

Jeg fikk mange hyggelige tilbakemeldinger og 1000 spørsmål om alt mulig. Det var en hyggelig opplevelse. Det er så kjekt å se hvor ivrige barna er. Det som aller mest givende er å se at et barn som først er redd for å ta på ei sjøstjerne eller på haitennene tilslutt tar mot til seg å strekker ut hånden.

4H sin hjemmeside om kystdagen
Turlaget sin hjemmeside om Kom Deg Ut- dagen