Feltbehandling.Rypejakt

For å oppnå et optimalt resultat på det ferdig monterte trofeet, er det viktig hva du gjør med rypa etter jakta eller med oteren etter at du har funnet den i vegkanten. Nedbrytningsprosessen setter i gang straks dyet er dødt. Så din og vår jobb er først og fremst å utsette eller stoppe den prosessen.

Etter jakta.
Det som er viktig er å få dyret frosset ned så fort som mulig. På kort sikt vil det hjelpe å legge dyret på kjøl eller ha salt på fuktige steder som i nese, øyne og munn. Pakk fugler og små dyr i papir dersom det går litt tid før de kommer i frys. Det er spesielt viktig om dyret er vått og det er varmt.

Ikke heng fugler opp til modning. Fugler som ryper og tiur bør heller ikke henge etter halsen under turen hjem fra jakt.

Hugs på å ta med nok skinn på hodemontasjer av hjortedyr. Ta med skinn ned til og med bogen og gjerne litt av forbeina. Da er en sikker på å få med nok. Det å ha med bogen på trofeet gir et svært pent resultat.
En bør ikke sprette opp halsen fremme. Det beste resultatet får en om dyret blir sprettet opp i nakken. Det er fint om du kan rundflå men det er ikke nødvendig.

Fisk leveres rund til preparering. Ta et bilde av fisken mens den er fersk. Si fra til oss om fargene på bildet er lysere eller mørkere enn slik du hugser at fisken var. Legg den så inn i en pose og tape den slik at finner og sporen ikke spriker men ligger godt beskyttet. Legg eventuelt fisken på ei fjøl/ plate som dekker hele kroppen. Tape den fast til fjøla og legg det hele i frys eller lever til preparering.

Oppbevaring.
Pakk dyret i tett plastpose på en slik måte at nebb, hode, bein eller hale ligger tett inntil kroppen og legg det i frysen. Ikke pakk i papir da papiret vil føre til at dyret tørker ut. Men uansett hvor godt du pakker inn vil det gradvis tørke ut i fryseren. Til tidligere du får det levert til oss til bedre blir resultatet. Men selv om dyret har ligget i frys i mange år vil vi som oftest klare å få til et fint resultat.

Forsendelse.
Ikke send dyret innpakket i plast. Da bruker du papir. Papiret hindrer at dyret blir liggende i ett tett og fuktig miljø som er skadelig, spesielt om det samtidig er varmt. I tillegg vil papiret isolere. Pakk dyret inn i flere lag med tørkepapir, legg det ned i ei pappeske med sammenkrølla avispapir rundt.
Plananlegg forsendelsen til starten av uka så den ikke blir liggende i posten over helga. Ring oss først. Vi henter straks den ankommer Florø.

Etterbehandling.
Det som ofte begrenser varigheten på et utstoppet dyr er hvordan det blir handtert i ettertid.
Unngå at dyret blir plassert i direkte sollys da lyset får fjær og hår til å blekne. Det er heller ikke heldig at det står i et fuktig miljø. En bør også unngå å ta på dyret fordi fjær og hår blir skadet over tid og fordi en vil avsette fett fra fingrene. Unngå også matos og tobbaksrøyk da fettet i matos og i røyk setter seg i fjær og hår. Det er naturligvis heller ikke heldig om dyret plasseres over en peis eller lignende steder. Den kraftige oppvarmingen skader skinnet.