Prosjekt «Barnas Blomstereng»

Norsk Botanisk Forening har startet opp prosjektet Barnas Blomstereng, og FloraFauna sine naturkasser har vært så heldig å få bli med på laget! Ikke bare det, vi jobber nå med å utvikle et helt nytt konsept med klassesett til hver skole og barnehage som får sin egen blomstereng.

I prosjektet hjelper Norsk Botanisk Forening skoler og barnehager med å lage sin helt egen blomstereng, enten på sitt eget areal, i blomsterkasser eller like i nærheten av skolen. For barna kan blomsterengen skape nysgjerrighet og naturglede, og brukes som læringsarena om hvor viktig blomster er for våre insekter, fugler og smågnagere.

Norsk Botanisk Forening tilbyr hjelp og midler til etableringen av blomstereng, pluss en aktivitetsdag for å lage selve blomsterenga. Jobber du på  skole eller barnehage, og er interessert i å lage blomstereng? Ta kontakt med prosjektleder Rebekka på rebekka@botaniskforening.no 

Klassesett – en mini-versjon av naturkassen

I lag med Norsk Botanisk Forening arbeider jeg nå med å utvikle en ny måte å lage naturkasser tilpasset undervisningsprogrammer på temaet blomstereng og insekter.

Klassesettene består av små utstillingskupler i plast som innholder både blomster og frøkapsler som en normalt finner i eller rundt en blomstereng. Men også insekter som f.eks. rapssommerfugl, admiralsommerfugl, skrukketroll, bie, humle, nattfly og stort engfly.

Fordelen med klassesett er at de kan brukes på mange måter når elevene jobber med ulike tema. Pedagogene kan ta ut de modellene som passer til det tema elevene skal fordype seg i den dagen – og hver og en av elevene kan holde noe i hånden. 

Det er et omfattende arbeid å lage naturkasser og klassesett

Først og fremst må jeg samle inn og bygge opp et objektbibliotek. Her er alt mulig, fra den minste lille tusselus og forglemmegei, til spekkhogger, kongeørn og isbjørn. Jeg jobber sammen med et nettverket av biologer, på alle felt, til kvalitetssikring og artsbestemming av et så omfattende konsept som det er med temaet biologisk mangfold i hele Norge, fra hav til fjell.

Forskingsinstitusjonar og universitetsmuseum er gode samarbeidsparter for å få tildelt spesielle naturobjekter som er freda av miljødirektoratet og Norsk Institutt for Naturforvaltning. Det må skrives søknader, tillatelser og innhenting i forbindelse med dette. 

Så kan jeg begynne på det fantastisk givende arbeidet med selve naturkassene eller klassesettene. Alt organisk materiale må være preparert ved bruk av ulike teknikker slik at de ikke blir spist opp av skadeinsekter. Og alle utstillingskupler må lages slik at de ikke kondenserer på innsiden og blir muggent. Alt må lages til uten bruk av giftige stoff som formalin og fenol, slik at alt er trygt å håndtere for barn.

Ønsker du å bestille en naturkasse? Ta gjerne kontakt med meg!