Litt nytt om oss.
04.05.12
(Utstopping av lom, Takk til EWOS,  5åringer lager fantasifugler, Fuglesang, Kveite fra Sogn Aqua, Berggylte og lomre har gytt, Hornkvabbe, Ballongdyr, Legobord, Skilt, Samling av dyr)Tusen takk for at EWOS er med å sponser Florafauna- Byakvariet med kr 20 000,-.


Dette er et stort bidrag til driften av akvariet. Akvariet blir drevet på dugnad men det er likevel utgifter til strøm og utstyr. Tusen takk. I tillegg så får vi alt vi trenger av fiskefór fra EWOS. Bruker laksefór som blir tatt ut av produksjon før det blir coatet. Nå spiser de fleste artene pellets og det letter arbeidet veldig for oss. I tillegg til at vi er trygge på at fisken får det den trenger av proteiner og vitaminer/ mineraler.

 

Utstopping av en smålom.

Skal nå tørke ca 3 uker. Så tar jeg bort nåler og trå og gjør den ferdig med maling og lakk på nebb og bein.SjefenHer har vi fått besøk av en barnehage. De kom i to grupper med 9 barn på hver. 5 åringer. De ville lære om fugler. De hadde hatt fulger som tema i barnehagen og skulle få lære å lage hver sin fugl hos oss. En Fantasifugl. Dette gikk veldig greit. Jeg viste de hvordan de skulle lage fuglene, steg for steg og så var vi 3 voksne som hjelpte til. Jammen ble det laget mange flotte fugler!
Så fikk de se på fugle- egg og nebb/ fjær fra ulike arter.
Etterpå fóret de fiskene, og jobbet med puslespill og tegne/ fargelegge fisker.
Dette ble en veldig koselig økt for meg og forhåpentligvis også for små og store i barnehagen.

Jeg har oppdaget denne fantastiske boken utgitt av Faktum Forlag. Fuglesang. Her kan en faktisk trykke på avspiller og lytte på fuglesang av 150 fuglearter i Norge. Her er også tekst og gode bilder av hver art. Den er skrevet av Jan Pedersen og Lars Svensson. Anbefales på det sterkeste. Denne måtte jeg naturligvis kjøpe inn. Har laget til et bord inne i aktivitetsrommet med fugl som tema.Så har vi vært så heldige å få to, staslige, små kveiter fra Sogn Aqua. Tusen takk til Jan Arne Brekke!
Siden vi ikke får lov til å holde fisk under minstemålet i akvariet så er jeg glad vi har fått mulighet til å få kveite fra oppdrettsanlegget i Bjordal. Vi hadde med oss to stamper med plass til ei kveite i hver. Fiskene var omtrent 40 cm lange og bare helt nydelige.
Vi var litt spente på om de ville klare bilturen tilbake til akvariet. Sogn Aqua pumpa opp fersk sjøvann fra 70m dyp i fjorden og fylte på med rent oksygen i posen, så alt gikk fint. Flyndrene la seg ned på bunnen og skifta farge fra mørke/ svarte til nydelig, spettete svart, grått og hvitt. Det var nok litt av en overgang fra oppdrettskar til akvarium men de ser ut til å tilpasse seg fint. Gleder meg til å følge med videre.Ikke så lett å se kveita her, men ho ligger under tarebladet.Berggyltene har gytt! Se bildet under. Og tenk at jeg var så heldig å få se de gyte. Hadde selvsagt ikke kamera klart. Men så flott det er å se på fisk som opptrer i akvariet slik de gjør i naturen. Her er paret. Hoa er full av rogn og har vært parringsklar i ca 1 mnd. Det kan en se ved at ho legger seg på siden og rister hver gang hannen kommer nært nok. Hannen hadde i allefall 4 hunner som han kurtiserte samtidig. Men da de gytte så gjore hunnen det samme som hun har gjort hele måneden, ho la seg på sida og ristet. Men så la hannen seg også på siden inntil henne. Plutslig røyste de seg loddrett i vannet, svømte opp ca 20 cm og sto liksom i et kryss, gatt mot gatt og sprøyta ut rogn og melke. Så falt begge mot bunnen og ble liggende, som døde, i ca 15 sekunder før de langsomt kom seg igjen. Etter dette har hannen passet på den steinen de gytte på og forsvarer den mot de fleste fisker. Han kurtiserer nå den siste hoa som har rogn. Kanskje han venter med å gyte til egga fra forrige hunne er klekt? Vet ikke helt. Kan virke slik. For han forsvarte to andre områder tidligere, like heftig som han nå forsvarer denne steinen.

For ca 3 uker siden så jeg en enorm mengde dyreplankton i vannflata. Tydlig fra noe som hadde klekt i akvariet. Jeg filtrerer inntaksvannet så den kan ikke komme derfra. Lurer nå på om det kan være berggylteyngel. De såg ikke ut som fisk, mer som et krepsdyr. For ca 2 uker siden så jeg massevis av fiskeyngel, ca 0.5 cm lange. Vil tro at det er berggylte, de andre kan ha vært fra taskekrabben som jeg også tror har gytt. Hunnen har i allefall ikke rogn lenger.


I forrige uke fikk jeg se lomrene gyte. De har holdet på i flere måneder med kurtisering der hunnen ligger underst og en til 4 hanner oppå. Ser ut til at det er om å gjøre å komme nærmest hunnen. Den dagen skedde det samme og så plutslig svømte alle 4 opp til overflata i en samla "klump" som vridde seg rundt hverandre mens det kom en sky av rogn og melke. Rett og slett facinerende!!! Men de holder på med kurtisere enda, rett nok ikke så intenst som tidligere i vår.

Hornkvabbe.

Til min store glede kom hornkvabben sømmende i går. Rett forran vinduet, like etter foring. Den har jeg altså ikke sett på 9 mnd, og da bare en gang etter at den kom i akvariet  2 mnd før det igjen. Jeg var sikker på at den var spist opp. Torsken og ulkene ville kunne sluke han hel uten problemer, men siden vi har mye tare og stein så klarer han nok å komme seg unne om han blir angrepet. Hornkvabbe er en stilig fisk, lang, med kropp som en ål, med stor kjeft og markerte finner, og dusketet horn i panna.Nå har jeg lært meg å lage Ballongdyr. Jammen artig. Ikke like lette alle sammen men kjekt med nye utfordringer. Så langt kan barna få svane, rev, hare, hund, katt og hjort. Vi får prøve å holde oss til temaet: Florafauna og ikke til sverd og hatter. Men har en misstanke om at småguttene vil ha sverd :-)

SvaneRev Hare Legoen har vært et veldig velkomment tilbud her. Virker som båed barn og foreldre/ besteforeldre koser seg ved legobordet. Jeg har fjernet all lego som er farlig for barn opp til 3 år. Har fått tak i en målesylinder. Alt som passer i den er farlig for små barn, så da var det bare å teste alle legoene. Men nå er det trygt. 
Dersom du har har legodyr på loftet så hadde vi satt stor pris på om du kunne tenke på oss :-)

 Har lagd til 4 slike enkle skilt, to ute ved inngangsdøra og to ute i porten. Her kan en se litt om aktivitetene vi har her på Florafauna- Byakvariet.Siden Vandreutstillingen om Biologisk Mangfold er på skoleturné så har jeg lagt frem 5 kasser med litt forskjelling fra naturen. 
Vandreutstillingen kommer trolig tilbake hit til sommeren.