Akvarium ved Tønsberg.

3 - 5 januar var jeg i
Husøysund barnehage og ledet arbeidet med å sette opp et 1000L akvarium. Dette er den tredje barnehagen i Trygge Barnehager kjeden jeg har jobbet for med lignende prosjekter. Trygge Barnehager ha sett opp maritime barnehger flere steder i Norge og noen av dem har akvarier.


I sommer jobbet jeg med å sette opp akvariet til Sørstrand barnehage i Florø. I 2008 var jeg på Frøya og ledet arbeidet med akvariet i Sistranda barnehage.

Jeg har også ansvar for opplæring og veiledning.

I 2009 utarbeidet jeg en monteringsplan som håndtverkerne bruker under montering av sokkel, akvarium, lamper, rør, kraner, filter, skummer, kjøl og pumper. Siden barnehagene bygges over hele landet og Trygge Barnehager bruker lokale håndtverkere er akvariet og alt som hører til der litt vanskelig å finne ut av. Da er monteringsplanen grei å bruke. Men likevel har det vist seg at det er best at jeg eller min kollega Finn Christian Foldrup er tilstede å veileder håndtverkerne.  Det er mange detaljer som må bli riktige for at systemet skal fungere.

 

Barnehagen på Husøy åpnet rett før jul og de var veldig spente på hvordan det ville bli med akvariet. Her er fungerende styrer Kristine Olsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Husøysund barnehage. Tønsberg. Det er barna og de voksne i barnehagen som skal hente inn dyr og fisk til akvariet sitt. De har egen båt og kan fiske og sette garn og ruser. Det de finner kan de ta med seg tilbake til barnehagen og putte oppi akvariet. Der kan de følge med på fisker som svømmer og krabber som kravler rundt på leting etter mat.

Akvariet vil se ut omtrent som på bildet under. Bildet er tatt fra 1800L akvarium på Sørstrand barnehage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
For at akvariet skal fungere er det endel utstyr som skal på plass. I tillegg til skummer, lys og sirkulasjonspumper brukes et kraftig kjøleanlegg for å kunne kopiere temperaturen i sjøen.

Akvariet drives som et semilukket system. Det vil si at vannet ikke sirkulerer med kontinuerlig gjennomstrømming men med kjøling og rensing av vannet. 30% av sjøvannet skiftes ut en gang i blant.

Rresirkulering av sjøvannet ved hjelp av en skummer.